Storytelling | Publicatie – Beginnen aan je verhaal
woensdag 3 februari
inhoud Ontwerpers vertellen hun verhaal niet alleen in hun ontwerpen, maar ook in visueel essays. Daarin komen tekst & beeld, mediumkeuze & grafisch ontwerp samen.
Het nieuwe vertellen, waarbij je als ontwerper participanten meeneemt in je design research, vraagt je in die visueel essays persoonlijk, relevant en navolgbaar te zijn. Dat bepaalt wat je vertelt en wat je laat zien.
Het verhaal in je publicatie en presentatie, bij uitstek voorbeelden van het visueel essay, zijn onderdeel van je hele storytelling. Tijdens de workshops dit semester werken we in verschillende stappen aan die storytelling.
In de loop van de tijd zal je verhaal, door tussentijdse oefeningen en het werken aan versies steeds sterker worden. Essayeren wordt daarmee een vorm van hardop nadenken – een manier om je ideeën helder te krijgen. Je reflecteert voortdurend op je verhaal, door herlezen, door checken van tell & show, door verfijning van de vormgegeven narratieve structuur. Peers helpen je bovendien door feedback te geven op je verhaal: ben je navolgbaar, ben je overtuigend, ben je boeiend?
In de eerste workshop Publicatie bekijken we voorbeelden van eerdere publicaties. Ook denk je na door over wat je publiek na het lezen of bijwonen van jouw verhaal weet. Dat doe je door te werken aan de narratieve structuur van je verhaal en door een prospectus te schrijven.
deliverable Mail je definitieve narratieve structuur & prospectus uiterlijk maandag 15 februari, 10.00 uur, naar h.g.brier@hr.nl
docente Hanneke Briër
Storytelling | Publicatie – Vragen en antwoorden
woensdag 17 februari
inhoud Wanneer heb je een vraag die je stelt nu echt goed beantwoord? Soms lijkt het zo makkelijk, is alles in je eigen denken helder opgelost. Maar dan blijkt toch dat je lezer moeite heeft je te volgen, of dat je argumenten toch niet zo overtuigend zijn.
Tijdens deze workshop gaan we aan de slag met goede navolgbaarheid. Hoe kun je die voor jezelf steeds blijven checken? Het scherp stellen van je deelvragen helpt om daadwerkelijk de goede antwoorden te kunnen geven. Het denken in tell & show speelt daarin een belangrijke rol. In tell doe je uitspraken, terwijl je in show onderbouwende argumenten daarvoor geeft. Je zou kunnen zeggen dat tell jouw eigen stem is, en show die van de ander. Door vraag & antwoord en tell & show steeds te checken ten opzichte van elkaar, krijg je greep op je eigen navolgbaarheid.
voorbereiding Neem de bijgewerkte synopsis van je publicatie én je prospectus mee naar de workshop.
docente Hanneke Briër
Storytelling | Publicatie – Narratieve structuur
dinsdag 9 maart
inhoud In deze workshop ligt de focus op de keuzes die je maakt voor de presentatie van de verschillende elementen in tekst en beeld die jouw onderzoek vertellen en onderbouwen.
Nadat je in vorige lessen uitgebreid hebt gekeken naar publicaties van eerdere generaties studenten binnen de Master Design, bekijken we nu een aantal voorbeelden van publicaties rondom onderzoeksprojecten die ontwikkeld zijn buiten de Master. Wat is het primaire verhaal en wat zijn bij-elementen? Hoe verhoudt de hoofdtekst zich tot beelden en bijschriften (en eventuele andere elementen) in verschillende lagen van het verhaal?
Vervolgens ga je voor een klein deel van jouw publicatie werken met de verhalende elementen die je tijdens je onderzoek hebt verzameld om te zien hoe ze met elkaar kunnen worden verbonden tot een narratieve structuur. Je eigen stem is belangrijk maar ook die van je participanten en bronnen. Hoe vertaal je die? Welke vorm geef je aan een mogelijke gelaagdheid in je verhaal en welke rol spelen de verschillende elementen? Welk medium past bij de structuur van jouw verhaal?
voorbereiding Maak een zo uitgebreid mogelijke inventarisatie van teksten, beelden en andere elementen die zijn ontstaan tijdens je iteraties en bronnenonderzoek. Wees dus nog niet te selectief en denk ook aan mogelijke iteraties die je (nog) niet (goed) hebt gedocumenteerd.
docente Moniek Driesse
Storytelling | Publicatie – Narratieve structuur en vormgeving
dinsdag 23 maart
inhoud In deze workshop werken we door op de structuur van je publicatie en de vormgeving die een gelaagdheid in verhaallijnen verbindt.
voorbereiding Kies een sleutelmoment uit je onderzoeksproces en werk voor dat deel, vanuit de grotere structuur die je hebt opgezet, aan mogelijkheden voor een verbindende vormgeving van teksten, beelden en andere elementen die zijn ontstaan tijdens je iteraties en bronnenonderzoek. Gebruik deze experimenten om tot een keuze te komen voor het medium van je publicatie.
docente Moniek Driesse
Storytelling | Publicatie – Feedbacksessie
dinsdag 6 april
inhoud Je laat (op een voor jouw handige manier) de opzet van je publicatie zien. Neem daarin je narratieve structuur mee, wat je in beeld en wat je in tekst gaat vertellen (daarvoor kun je een uitgewerkt stukje gebruiken), wat je mediumkeuze is en welke ideeën je voor de vormgeving hebt. Aan de hand daarvan ga je in sessies van 30 minuten een-op-een met de vier docenten in gesprek. Waar heb jezelf vragen, waar hebben zij die? Je gebruikt de feedback om je opzet definitief te kunnen maken.
voorbereiding Mail je opzet* uiterlijk dinsdagochtend 6 april 10.00 uur naar de docenten, zodat zij zich kunnen voorbereiden.
*Zorg dat deze een doenlijke omvang heeft – dus geen Winkler Prins Encyclopdedie-lengte 🙂
docenten Moniek Driesse, Hanneke Briër en Sietske Klooster – Harma Staal op afspraak
Storytelling | Publicatie – Jij & je publiek
woensdag 21 april
inhoud Stukje bij beetje beginnen jullie publicaties vorm te krijgen. De narratieve structuur (inhoudelijk én in vormgeving) wordt duidelijker én jullie hebben eerste stukken geschreven. Tijdens de workshop pakken we het stuk uit de publicatie op waar jullie het meest over twijfelen. Door dat met tussentijdse feedback in versies uit te werken, krijg je daar ook helderheid in. De feedback wordt vanuit verschillende ‘lezers’ gegeven: de logische denker, de lekkere lezer en de ontwerper die graag ervarend ontdekt.
voorbereiding Werk een stuk* van 1500 woorden plus beelden enz. uit in de vormgeving die je voor ogen hebt.
*Dat stuk waar je het meest tegenop ziet, waar je het meest over twijfelt (maar niet je conclusie of inleiding, die doe je beide pas als de hoofdstukken klaar zijn).
docente Hanneke Briër
Storytelling | Publicatie – Het grote geheel
dinsdag 11 mei
inhoud Dit is de laatste workshop voor het inleveren van de draft. Daarom zullen we ons richten op het grote geheel. Vanuit een concept (deel)versie van je publicatie, waarin je tekst en beeld samenkomen in het medium dat je gekozen hebt, kijken we in deze workshop bovenal naar de samenhang tussen tekst en beeld – Hoe ondersteunen de beelden jouw argument? En hoe heb je daar vorm aan gegeven?
voorbereiding In de week van 26 april heb je de mogelijkheid om een individuele afspraak te maken met Moniek om eventuele twijfels te bespreken. Voor de gezamenlijke workshop werk je een concept (deel)versie van je publicatie zo ver mogelijk uit en legt ons maximaal drie vormgevingskwesties voor die je wilt bespreken. De concept (deel)versie stuur je uiterlijk maandag 10 mei naar moniekdriesse@gmail.com
docente Moniek Driesse
Twee voorbeelden van eerdere publicaties
Maike Klip, De begripvolle ambtenaar
Sjef van Gaalen, (Re)generating futures
Citaten & Prospectus
Navolgbaarheid nader bekeken
https://exclusive-design.vasilis.nl
Vasilis van Gemert, Exclusive Design